Najmanji titan

Ideja je bila da se genijalna arhitektura veilikih struktura poput Ajfelovog tornja i Golden gejta svede na nivo majušnih proporcija. Rezultat toga je najjači i najčvršći ultralaki materijal koji postoji.

Najmanji titan Fotografija: Den Litl fotografija / HRL laboratorije d.o.o.

Sve do sada unutrašnja struktura ultralakih supstanci (uključujući stiropor i aerogel) bila je nasumična i slaba. Ovaj novi materijal dobija otpornost pravilnim raspoređivanjem cevčica čiji su zidovi tanki kao hiljaditi deo ljudske dlake i napravljeni obasjavanjem fotosenzitivne tečne smole. Nakon što se smola stvrdne u cilindrične oblike, oblaže se niklom i onda topi, ostavljajući samo prazne metalne cevi. Smola se može obložiti i drugim materijalima otpornijim na toplotu ili rđu. „U pitanju je čitava klasa novih materijala”, kaže vodeći naučnik Alan Jakobsen. Njegov tim je na umu imao i potrošnju goriva. Za spejs-šatlove, avione i automobile ultralaki materijal nije inovacija koja se uzima zdravo za gotovo.

Ovaj mikromaterijal je deset puta lakši od stiropora i 99,9 odsto ga čini vazduh, ali i pored toga uspeva da izdrži teret.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...