Zlatne poglavice iz Paname

Usred Paname, na livadi okopneloj od sunca, zlato kulja iz zemlje toliko brzo da je arheolog Hulija Majo umalo vrisnula: „Stani, stani!” Godinama je radila iščekujući ovaj trenutak, ali sada je zatečena.

Zlatne poglavice iz Paname

U čvrstoj nameri da otkriju nove dokaze o drevnoj zajednici koju je proučavala još otkako je diplomirala na fakultetu, ona i njen tim otpočeli su geofizička ispitivanja još 2005. godine na lokalitetu El Kanjo, nazvanom po istoimenom vodopadu na jednoj od mnogih reka u ovom području. Otkrili su kružni niz davno zaboravljenih grobova. Do 2010. godine ona i njen tim su iskopali jamu duboku 5 metara i otkrili ostatke ratnog poglavice optočene zlatom – dva reljefno ukrašena grudna oklopa, četiri zlatne grivne, narukvicu od zvončića, pojas od šupljih, okruglih zlatnih perli velikih poput maslinki, više od 2.000 sićušnih kuglica tako poređanih kao da su nekada bile prišivene za pojas, kao i stotine valjkastih perlica nanizanih cikcak ispod kolena ratnika. Samo to bi bilo životno otkriće, ali to je bio samo početak. Majo je naišla na riznicu zlata.

Tim se 2010. godine vratio na lokalitet tokom sušne sezone koja traje od januara do aprila i iskopao još jedno podjednako vredno otkriće. Sa svoja dva zlatna grudna oklopa spreda i dva pozadi, četiri grivne i svetlucavim smaragdom, pokojnik je sigurno bio još jedan veliki vođa. Do njega je ležala beba, takođe ukrašena zlatom, najverovatnije njegov sin. Ispod ta dva skeleta nalazio se još čitav splet kostura, možda žrtvovanih robova ili ratnih zarobljenika. Analiza pomoću radioaktivnog ugljenika pokazala je da skeleti datiraju iz 900. godine
– doba kada je civilizacija Maja, koja se nalazila na oko 1.290 km ka severozapadu, već počela da se raspada.

Majo veruje da ovo groblje sadrži još dvadesetak grobnica poglavica sličnih onim dvema koje je iskopala. Kad saopšti svoju procenu o tome koliko vremena bi bilo potrebno da se otkriju svi grobovi, brojka je toliko ekstremna da zvuči kao vic – dok i sami ne izračunate. Njena desetočlana ekipa radi sporo, pažljivo grebući po tvrdom aluvijalnom zemljištu da bi prikupila i najmanje dokaze. Za četiri godine otkopali su oko 2 odsto celog groblja. Kada bi radili istim tempom svake godine, poslednji artefakt bio bi iščupan iz zemlje za 196 godina.

Tokom terenske sezone, dok Majo i njen tim ručaju u hladu verande malog muzeja u El Kanju, pogled im puca na stotine hektara pod šećernom trskom. Majo smatra da tu leži zlatni rudnik za arheologe. U stvari, samo koji kilometar uzvodno otkrila je naznake još jednog groblja. Ako je i ono bogato kao El Kanjo i Sitio Konte, onda ovo može da bude panamska Dolina kraljeva. Međutim, u Egiptu je većina grobnica opljačkana. A ovde bi grobnice trebalo da budu pune iznenađenja.

Napisao: A. R. Vilijems
Snimio: Dejvid Koventribonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.