Rasvetljavanje side

Svetli, maco, svetli! Ovo svetlo pomaže naučnicima da vide da li biste mogli da budete otporni na mačji virus imunodeficijencije (FIV). Svetli, maco, svetli! Ovo svetlo pomaže naučnicima da vide da li biste mogli da budete otporni na mačji virus imunodeficijencije (FIV).

Rasvetljavanje side

To je otkriće koje jednog dana može ukazati na način kojim će se ljudi zaštititi od virusa HIV (AIDS).

FIV prouzrokuje sidu kod mačaka slično kao HIV kod ljudi, tako što drastično smanjuje T ćelije koje se bore protiv infekcija. Zato je prošle godine tim koji je predvodio Erik Poešla sa Klinike Majo ubacio gen makaki majmuna – proizvođača antivirusnog proteina – unutar neoplođenih mačjih jajnih ćelija. Kako bi pratili prenošenje ovog gena pod mikroskopom i određenim svetlom, Poešla je dodao i fluorescentni protein meduze. Rezultat naredne generacije bio je sledeći: mačići koji svetle u mraku i sami proizvode antivirusni protein. Uskoro, videće se da li su modifikovani mačići zaista imuni na FIV.

Pola Kanon, genski terapeut Univerziteta Južne Kalifornije, kaže da je ovaj prosvetljujući rad „važan korak” u genomskom istraživanju side – bilo za zdravlje mačaka bilo za zdravlje ljudi. –Džeremi Berlin

Maca koja svetli u mraku zahvaljujući zelenom fluorescentnom proteinu meduze ima i gen majmuna koji joj može pomoći da se odbrani od mačjeg oblika side.

FOTOGRAFIJA: MARK TISEN, NGMbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.