Čišćenje radioaktivnih padavina

Treba li vam brži, sigurniji način da počistite toksični otpad? Blue goo (plavi lepak) može u tome da vam posluži.

Čišćenje radioaktivnih padavina

Ribanje radioaktivnog otpada obično ima doslovno značenje. Riba se sapunom i vodom, koriste se kofe i četke. I onda ponovo. Ako vam ovo zvuči kao prljav posao, jeste – ali je i opasan za one koji su izloženi prašini i kontiminiranoj vodi.

Havajska kompanija CBI Polymers tvrdi da je smislila bolji način za čišćenje nuklearnog otpada. Plavi lepak ove firme možda ne izgleda kao napredna tehnologija; sve što treba da uradite je da ga sipate. Pošto se ovaj superapsorbujući lepak stvrdnjava, njegovi molekuli poput sunđera vezuju i zadržavaju radioaktivne molekule. Kada sljuštite skramu, dobićete jedan lagan otpad koji možete da umotate i uklonite mnogo lakše nego čitave bačve kontaminirane vode.

„Ovaj gel funkcioniše po istom principu kao i igračka Silly Putty. Ulazi u svaku rupicu, udubljenje i pukotinu”, kaže Hektor Rodrigez iz Ministarstva energetike Sjedinjenih Država, koji ga je koristio da pokupi berilijum, opasni metal, koji je kao posledica istraživanja oružja ostao u laboratoriji za nacionalnu energetsku tehnologiju u Oregonu. Ovaj jednogodišnji projekat je za 70 odsto smanjio vreme za obavljanje takvog posla.

Ove godine CBI je poklonio Japanu 1.900 litara ove tečnosti za uklanjanje nuklearnih čestica, njome je dekontaminirano 2.300 kvadratnih kilometara zidova, trotoara i igrališta. Takođe je efikasan i kada su u pitanju toksični polihlorovani bifenili, azbest i teški metali poput žive, ali i nuklearni otpad neindustrijskog porekla. To je jedan veliki zadatak za lepak tako jednostavnog izgleda. –Grečen Parker

Plavi lepak je uglavnom namenjen velikim toksičnim površinama, ali može da se upotrebi i da tastaturu očistite od bacila. Što je predmet šupljikaviji, to je više gela potrebno.

FOTOGRAFIJA: MARK TISENbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.