Patentno problematični

Inovacija je postala globalna.

Patentno problematični Foto: Oliver Uberti

Tokom 2009. godine američki pronalazači su prihvatili skoro 53.000 patenata iz inostranstva, dok su pronalazači nastanjeni u drugim zemljama prihvatili više od polovine od 167.000 patenata odobrenih u Sjedinjenim Državama. Poređenja radi, tokom 1900. godine manje od 15 procenata patenata Sjedinjenih Država pripisano je onima koji ne žive u Sjedinjenim Državama.

Pa ipak, univerzalni patent ne postoji. To je zato što se nacionalni standardi – uključujući i samu definiciju onoga što može da se patentira – razlikuju. Mada se teži tome da se sistemi usaglase deljenjem informacija, prema Kancelariji za patente i robne marke Sjedinjenih Država, globalni patent se ne može očekivati u bliskoj budućnosti.

Današnji pronalazači su stavljeni u nezgodan položaj dugim čekanjem. Samo u Sjedinjenim Državama 1,2 miliona prijava je na čekanju. Kongres sada radi na tome da efikasno organizuje ovaj sistem. Brajan Pomper, čija Alijansa za inovaciju predstavlja male kompanije koje traže nove patente, nada se da će se to uskoro dogoditi. „Ovaj zaostatak je kočnica za privredu”, kaže. „Svi pronalasci imaju potencijal da stvore radna mesta, ali ako u zakonskom limbu morate da čekate tri godine, čekanje je ubica.”ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.