Gorile na salati

Srčana oboljenja ne pogađaju samo ljude.

Gorile na salati Foto: Zoološki vrt Metroparks u Klivlendu

Ona su vodeći ubica muških gorila u zoološkim vrtovima, a naučnici hoće da znaju zašto. Gojaznost? Možda, ali ovaj pojam tek treba da se definiše kada se radi o primatima. Ishrana? Verovatno, a Elena Holajn Les iz klivlendskog zoološkog vrta Metroparks pokušava to i da dokaže. U okviru istraživanja koje se sprovodi u mnogim zoološkim vrtovima, ona svoje dve gorile, Bebaka i Mokoloa, hrani prema probnom jelovniku koji je sastavljen tako da oponaša pretežno vegetarijansku ishranu u divljini. Pošto obiluje lisnatim zelenišom, ovaj novi vid ishrane je takođe oblikovan po uzoru na ljudsku ishranu koja je zdrava za srce, kaže Lesova. Sudeći po 29,5 kilograma, koliko je svaki od njenih štićenika do sada izgubio, ovo ne treba olako shvatiti.

Stari jelovnik

Od 2008. godine, 22 gorile u pet zooloških vrtova – u Klivlendu i Kolumbusu u Ohaju, Ešborou u Severnoj Karolini, Sijetlu i Torontu – odviknute su od posebno spravljenih biskvita. Ova hrana je obezbeđivala sve hranljive sastojke, ali i skrobnu kalorijsku bombu.

Novi jelovnik

Ove gorile sada svakog dana sažvaću mnogo kilograma jestivih biljaka bogatih vlaknima od kojih mršave – uključujući lišće maslačka, zelenu salatu i pokošenu detelinu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.