Majmuni s više zadataka

Pojam „majmunska posla” u Indiji poprima jedno sasvim novo značenje.

Majmuni s više zadataka

Hanumanove langure u Nju Delhiju dresiraju da rasteruju agresivne majmune rezuse i druge divlje životinje sa javnih mesta kako ne bi pravili nered. Kada je ovaj grad tokom oktobra 2010. godine bio domaćin Komonveltskih igara, gradsko veće je koristilo 38 langura kao pomoć u održavanju javnog reda.

Međutim, ovi primati su mnogo više cenjeni od običnih čuvara reda. Indusi ih poštuju kao simbol majmunskog božanstva Hanumana, čija majmunska vojska je, prema sanskritskom epu, spasila Situ, ženu boga Rame, od demonskog kralja. A crna lica i šape langura podsećaju ih na opekotine koje je Hanuman zadobio prilikom ovog herojskog dela.

Majmuni se i ponašaju u skladu sa svojim povlaštenim položajem. U gradu Džodpuru, na obodu pustinje Tar (poznate i kao Velika indijska pustinja), oko 2.100 divljih langura redovno zalazi u ljudska naselja i uzima hranu. Lokalni Indusi dele sa njima užinu u parkovima, a u hramovima ih uvek čeka bogata trpeza. Neki čak puštaju ove svete životinje da riju po baštama.

To je vrlo prijatna promena u odnosu na život u pustinji Tar, gde je zbog ubitačne žege i oskudice vlage opstanak vrlo težak, i gde majmuni moraju da se otimaju za svaku biljčicu i slučajnog insekta na kojeg naiđu. Pošto languri mahom žive na drveću, često se pentraju po pustinjskim liticama ili krovovima obližnjih kuća.

Ali se i ljudska populacija u ovoj oblasti sve više širi, pa će mnogi doći u iskušenje da se osvete majmunima ako upadi u bašte prerastu u pustošenje useva. Ma koliko da su omiljeni, mogli bi lako da postanu nepoželjni.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.