Foto: Profimedia

Teslin toranj: Kako je propao veliki eksperiment?

Početkom 20. veka, Tesla je postao poznat po svom radu na naizmeničnoj struji, ali je imao i druge velike ideje. Nikola Tesla je izgradio džinovski toranj za slanje električne energije širom sveta. Na kraju, stvari se nisu odvijale onako kako je planirao.

Fotografija dana

Novi stanovnik zoo-vrta u Tel Avivu

Tri nedelje staro mladunće nosoroga stoji pored svoje mame Tande u Ramat Gan safari parku, otvorenom zoo-vrtu u Tel Avivu u kome se može videti

Najnovije vesti

Kako je knjiga za decu inspirisala jednog naučnika

Igrajući se sa svojom decom hemičar Gabrijel Vit je najzad shvatio šta treba da uradi kako bi zaustavio sve učestalije slučajeve požara na avionima

Zbog čega se ježimo kada slušamo muziku i šta to znači?

Da li vam se često dešava da se dok slušate muziku na koncertu naježite? Ako je odgovor "da", naučnici su otkrili šta to zapravo znači...

Gde se širi svemir?

Sve priče o širenju svemira, Velikom prasku i poreklu današnjeg Univerzuma počinju jednim posmatranjem neba. Bivši trener košarkaškog tima, profesor u srednjoj školi, neuspešni advokat sa lulom i britanskim naglaskom, Edvin Habl, po okončanju Velikog rata stigao je u opservatoriju Maunt Vilson u Kaliforniji i počeo da posmatra svemir.

Često korišćeni analgetik može da izazove ozbiljne srčane probleme

Tri izveštaja objavljena u uglednom medicinskom časopisu "New England Journal of Medicine" pokazala su da aspirin ne smanjuje opasnost problema sa srcem niti ima druge povoljne učinke po zdravlje.

Tajno mesto okupljanja: Zašto velike bele ajkule privlačie udaljene oblasti?

Svake zime, otvorena dubina okeana srednjeg Pacifika privlači veliki broj velikih belih ajkula do koje im je potrebno oko mesec dana plivanja od obala Kalifornije i Meksika. Naučnici su pratili ove ajkule do njihove misteriozne jazbine i otkrili potencijalne razloge zašto ove grabljivice privlači udaljena oblast.

Šta se dešava sa organizmom kada prestanemo da pijemo alkohol?

Svaki građanin Srbije stariji od 15 godina godišnje u proseku popije 9,1 litar alkohola, poslednji su podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Od stidljivih do društvenih bića: Naučnici otkrili kako ekstazi utiče na hobotnice

Ekstazi, poznatiji i kao MDMA, čini ljude društvenijim, zainteresovanijim za druge i manje odbrambenim. Isti efekti se javljaju kod pacova i miševa. Hobotnice su drugačija stvorenja, ali uprkos svom čudnom mozgu, ove inteligentne životinje reaguju na drogu na način sličan ljudima.

Srbija uskoro član komitet UN za mirovno korišćenje svemira?

Na prvoj međunarodnoj konferenciji o svemirskom pravu i politici, koja je održana u Moskvi, srpsku inicijativu za članstvo u Komitet UN za mirovno korišćenje svemira pozdravilo je mnogo učesnika i stručnjaka iz te oblasti.

National Geographic galerije

Video

Otvorena izložba "Tesla i Pupin na istom putu"
Snimila Marina Lopičić
Pogledajte šta vas očekuje u septembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.