Vesti

Velika opasnost za ekosistem: Severni ledeni okean se pretvorio u ćorsokak za plastični otpad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Iako plastični otpad koji pluta po Severnom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto svetskog otpada, ono sa sobom nosi veliki rizik i zagađenje za ovaj jedinstveni ekosistem.

Severni ledeni okean je postao ćorsokak za plastični otpad koji pluta na severu Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagađenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.

Studija objavljena juče u američkom časopisu Science Advances potvrđuje da se predmeti od plastike nalaze u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i severno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi bilo normalno da tu ima manje otpada.

Ovi nalazi ukazuju na to koliko je važno dobro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici.

Poluzatvorena mora kao što je Sredozemno, čija je obala gusto naseljena, jako su zagađena plastikom. Međutim velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>

1 2 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.