Vesti

Udaljeno afričko jezero koje krije priču o rođenju čovečanstva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Brojna otkrića fosila u području ovog jezera u Keniji predstavljaju revoluciju i ključnu ulogu u našem razumevanju ljudske evolucije pomažući nam da otkrijemo kako su praljudi ranije živeli.

Fosili naših drevnih predaka su uglavnom nedostižni. Ili su neočuvani, istruleli ili su zakopani pod zemljom, pa čak i kad se iskopaju, istraživače tek očekuje veliki posao. Često se dešava da moraju da se sklapaju iz desetine fragmenata. Zato je zapanjujući nalaz iz 1984. godine uzbudio čitavo polje, a nastavlja i danas, 30 godina kasnije, piše BBC.

Tada je u jezeru Turkana u pustinji severne Kenije pronađen skelet mladog momka, koji je umro sa osam godina, a njegove kosti su potonile u sedimente jezera, gde su bile 1,5 miliona godina.

Dečak iz Turkane je bio i jeste najkompletniji fosili ranog čoveka koji je ikad pronađen. Ovaj skelet je samo jedan od mnogih ljudskih fosila koji su pronađeni u blizini jezera.

Turkana, mesto koje može da nam otkrije odakle smo došli i kako su naši preci živeli. 

Danas Turkana leži usred suvog, neprijateljskog pustinjskog okruženja, ali nije uvek bilo tako.

Pre dva miliona godina, jezero je bilo mnogo veće, a okolno područje zelenije. Ipak, klimatske promene su uticale na smanjenje jezera. Tokom vlažnijih perioda, ovo je bilo idealno mesto za život ranih ljudi, a kad bi njihovi najdraži umrli, ovo je postojalo savršeno mesto da sahrane svoje pretke.

To je zbog toga što Turkana leži u vulkanskom području, gde tekstonske aktivnosti mogu da pomere Zemljinu koru i stvore nove slojeve. Među ovim slojevima su pronađeni fosili iz različitih perioda.

Koje sve vrste su otkrivene u oblasti jezera Turkana otkrijte na narednoj strani >>>

1 2 3 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.