Vesti

Podaci prikupljani 40 godina otkrivaju: Imigracija ne uvećava kriminalitet

S nedavno održanog protesta u Njujorku Foto: Profimedia
S nedavno održanog protesta u Njujorku Foto: Profimedia

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju
AUTOR: I. Horvat za Elementarijum

Velika naučna studija zasnovana na podacima prikupljanim 40 godina demantuje tvrdnje da postoji veza između porasta kriminaliteta i broja imigranata.

Na osnovu podataka prikupljenih tokom četiri decenije, istraživači sa američkog Univerziteta Bafalo došli su do rezultata koji pokazuje da ne postoji veza između porasta stope kriminaliteta i broja imigranata u određenoj sredini.

U okviru studije proučavana su demografska kretanja u čak 200 američkih gradova na osnovu podataka dobijenih tokom popisa stanovništva u periodu od 1970. do 2010. godine. Takođe, istraživači su uzeli u obzir i baze podataka koje je tokom istog perioda prikupljao Federalni istraživački biro, poznatiji kao FBI.

Kako rezultati studije pokazuju, ne samo da nije uočena veza između porasta stope kriminaliteta u zajednicama u kojima se povećao broj imigranata, već je uočeno da se učestalost pojavljivanja određenih kriminalnih radnji zapravo smanjila.

U saopštenju za medije koje je Univerzitet Bafalo izdao ovim povodom, Robert Adelman, vanredni profesor UB i glavni autor rada, navodi da je sprovedeno istraživanje ključno u ovom trenutku, uzimajući u obzir aktuelnu političku situaciju u SAD.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>

1 2 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.