Vesti

Na današnji dan, 21. april: Osnovan Rim

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Na današnji dan, 21. aprila 753. godine pre naše ere je, kako je napisao istoričar Marko Terencije Varon, osnovan Rim.

Periodi kraljevstva  (753–509. stare ere.) i rane republike (509–280. stare ere) najslabije su dokumentovani periodi rimske istorije, pre svega jer grčki istoričari tog vremena nisu obraćali previše pažnje na Rim sve do trećeg veka pre nove ere.

Pogledajte: U rimskom Koloseumu sedišta su bila numerisana

Prvi rimski istoričar pisao je tek tokom drugog punskog rata (218–201. pre naše ere), pa još uvek nema pouzdanih podataka o tome kada je i kako on zaista osnovan.

Međutim, Marko Terencije Varon izračunao je da je Romul, po legendi, jedan od dvojice sinova Ree Silvije i boga Marsa, baš na današnji dan osnovao grad na mestu na kom je vučica navodno dojila njega i njegovog brata Rema nakon što je kralj Amulije naredio svom robu da ih baci u reku Tibar.

Pročitajte: Misteriozni rimski bog zbunio naučnike

Istoričari smatraju da se prva upotreba naziva "Rim" najverovatnije odnosi na grad koji se nalazio na bregu Palatinu, koji se vremenom - sjedinjavanjem naselja - širio na okolne bregove, izuzev Aventina koji je postao deo grada tek u četvrtom veku.

Najčešće se ističe da je grad dobio ime po Romulu, ali mnogi veruju da je zapravo ime osnivača iz legende dobijeno od samog imena grada. Kako je napisao italijanski pisac i novinar Klaudio Rendina u svojoj knjizi "Rim juče, danas, sutra" (Roma ieri, oggi, domani), postoje još tri zanimljive hipoteze o tome kako je grad koji je kasnije izrastao u najslavnije carstvo u istoriji nazvan.

Otkrijte: 6 stvari koje niste znali o rimskim gladijatorima

Naime, naziv je mogao poteći od reči Rumon ili Rumen, arhaičnog naziva za reku Tibar, etrurskog ruma, koje se vezuje za vučicu koja je po legendi podojila Romula i Rema i od grčke reči rhōmē, što znači "snaga".

Iako čak ni tačna godina osnivanja grada još uvek nije utvrđena, tradicionalno se 21. april proslavlja kao dan kada je rođen Večni grad, najčešće paradama i maštovito osmišljenim svečanostima širom italijanske prestonice.

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje aprilskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.