Vesti

Zbog čega nikad nećemo biti mršavi kao naši roditelji u našim godinama?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Istraživanja su pokazala da su odrasli sedamdesetih godina mogli da bez problema jedu više i ne vežbaju preterano, a da se ne goje, dok smo mi danas, ukoliko unosimo identične količine kalorija i fizički smo aktivni koliko su i oni bili, osuđeni na suvišne kilograme.

Centar za istraživanje i lečenje gojaznosti u Americi došao je do jednog, u najmanju ruku, razočaravajućeg otkrića. 

Istraživanja su pokazala da su odrasli sedamdesetih godina mogli da bez problema jedu više i ne vežbaju preterano, a da se ne goje, dok smo mi danas, ukoliko unosimo identične količine kalorija i fizički smo aktivni koliko su i oni bili, osuđeni na suvišne kilograme. 

Istraživanje se baziralo na praćenju načina ishrane 36.400 Amerikanaca između 1971. i 2008. godine, i fizičke aktivnosti 14.419 ljudi između 1988. i 2006. godine. Otkriveno je, naposletku, da ljudi koji se hrane i vežbaju danas na isti način kao i oni u prošlom milenijumu, bivaju gojazniji za 10 odsto. 

Pogledajte i Smrtonosne navike: Pet stvari koje su štetne koliko i pušenje

Ova otkrića dokazuju da je održavanje željene telesne težine mnogo više od uspostavljanja ravnoteže između kalorija koje se unesu i onih koje se sagore. 

U saopštenju za Atlantik, autori istraživanja izneli su i teoriju koja bi mogla da pojasni ovu razliku: stručnjaci smatraju da su glavni krivci zagađivači, antibiotici i pesticidi u različitim vrstama hrane koji utiču na hormonske procese odgovorne za telesnu težinu. 

Pogledajte i Profesor ishrane smršao 12 kilograma hraneći se slatkišima

Takođe, faktori u domenu načina života igraju važnu ulogu: izlaganje svetlosti u toku noći, stres, prejedanje u kasne sate. 

Zatim su naveli i sve učestalije konzumiranje lekova poput antidepresiva, koji mogu izazvati gojenje, onda genetika, koja utiče na brzinu metabolizma i, naposletku, stomačnu floru, koja se menja usled povišenog konzumiranja veštačkih zaslađivača i mesa. 

Izvor: Nedeljnik

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje novembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija