Vesti

Priča o Belerofontu i Himeri: Arheolozi amateri pronašli rimski mozaik u Velikoj Britaniji

Foto: Wikimedia Commons/Marsyas
Foto: Wikimedia Commons/Marsyas

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Prema rečima arheologa, otkriveni mozaik je najzbudljiviji mozaik pronađen na tlu Velike Britanije u poslednjih 50 godina.

Arheolozi u Velikoj Britaniji su poslednje tri godine u projekat iskopavanja i istraživanja tri rimska nalazišta blizu sela Boksford u Zapadnom Berkširu uključili i volontere.

Saznajte i Izraelski arheolozi otkrili redak mozaik star 1.500 godina

Dve nedelje pre završetka programa, jedan od volontera je napravio neočekivano i potpuno zadivljujuće otkriće pronašavši veliki, šareni mozaik koji predstavlja dramatičnu priču o mitskom heroju.

Mozaik je dugačak više od šest metara, navodi se u saopštenju Cotswold Archaelogy koja nadgleda program u saradnji sa Istorijskim projektom Boksford i Istraživačkom grupom arheologa Berkšir. 

Saznajte i 10 mesta na svetu koje bi arheolozi želeli više da istraže

Za sada je iskopana samo jedna strana. Otkriveno je da mozaik prikazuje priču o grčkom heroju Belerofontu, poznatom po mitu o zarobljavanju krilatog konja Pegaza i ubistvu Himere, strahovitog čudovišta sa telom i licem lava, glavom koze na leđima i repom koji se završava u zmijskoj glavi.  

Na delu mozaika koji je otkriven, vidi se Belerofont kako jaše Pegaza i pojavljuje se na dvoru kralja i napada Himeru. Intrigantno je da čudovište uzvraća udarce, što je neobično jer drugi prikazi mita u Britaniji uglavnom prikazuju Himeru kako beži. 

Mozaik datira otprilike iz 380. godine nove ere i veoma je dobro očuvan te je najuzbudljiviji pronađeni mozaik u Velikoj Britaniji u poslednjih 50 godina, kažu arheolozi.

 

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.