Vesti

Reportaža National Geographica iz 1912. godine: Kraljevstvo nezavisne Srbije

Stari dvor Foto: Wikimedia Commons/Ivana Guslarevic
Stari dvor Foto: Wikimedia Commons/Ivana Guslarevic

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju
AUTOR: D. V. i A. S. Idings

Šira reportaža u magazinu National Geographic posvećena Srbiji objavljena je prvi put u novembarskom izdanju 1908. godine. Druga, koju vam ovom prilikom donosimo, potiče iz decembra 1912. godine.

Tekst Kraljevstvo nezavisne Srbije je objavljen u National Geographic Srbija u decembru 2006. godine

Ona je deo opširnijeg teksta o Austrougarskoj i njenim susedima. Društvo National Geographic je već početkom dvadesetog veka uvidelo značaj našeg regiona i shvatilo njegovu posebnost. 

Dvadeset četiri časa parobrodom nizvodno od Budimpešte nalazi se Beograd, glavni grad Kraljevine Srbije. „Beli grad“, što znači njegovo ime, smestio se visoko na desnoj obali Dunava, na mestu gde se Sava uliva u tu moćnu reku. Tik iza grada nalazi se planina Avala, krunisana ostacima tvrđave koja se, u zavisnosti od izvora, pripisuje princu Eugenu Savojskom ili nekom davnom srpskom plemiću. 

Vaš foto-arhiv: Lepota naše zemlje ovekovečena divnim fotografijama

Glavne čari ovog grada su njegov izvanredan položaj, zahvaljujući kojem kilometrima nadgleda krivudavi tok te velike reke kroz mađarsku ravnicu, i zanimljiv prizor što pruža pijaca puna srpskih seljaka odevenih u živopisne nošnje, koje se ističu naspram debelog hlada velikog drveća uz pijacu. 

Najveće bogatstvo Srbije, kao i svih podunavskih zemalja, jeste poljoprivreda. Nikoko s Avale pogledom pređe po obrisima ovog divnog krajolika, ne može a da ne prizna izvanredne mogućnosti obrađivanja i ispaše. Kad se potpuno razvije unutar svojih prirodnih granica, Srbija neće biti siromašna zemlja. Zapravo, nije ni danas, jer u poslednjih nekoliko godina više je ne nazivaju pogrdno zemlja „naroda svinjara“. Istina, svinje su još uvek veliki nusproizvod plodnog srpskog tla, ali svake godine usevi pšenice i duvana sve su bogatiji, a stada stoke i ovaca veća. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>

1 2 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.