-  

Arhiva časopisa

  -  

Novembar 2011

Doživeti stotu

Doživeti stotu

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Jedno oktobarsko novorođenče je negde u svetu obeležilo porast celokupne populacije na preko sedam milijardi, tvrdi Populacioni fond Ujedinjenih nacija...

Ako se ovo jubilarno dete rodilo u Japanu, Francuskoj, Sjedinjenim Državama ili u nekoj od drugih bogatih nacija, verovatno će doživeti još jedan jubilej – stoti rođendan. Danas se za više od polovine beba koje žive u visoko razvijenim zemljama očekuje da postanu stogodišnjaci, kaže danski epidemiolog Kor Kristensen.

Prosečni životni vek u industrijalizovanoj zemlji sada iznosi oko 80 godina – tri decenije je duži nego što je bio početkom prošlog veka. Suprotno tome, prosečni životni vek u podsaharskoj Africi ne premašuje 53 godine. Zdravlje novorođenčadi širom sveta uglavnom se poboljšalo, a globalni jaz opstaje uglavnom zahvaljujući poboljšanoj zdravstvenoj zaštiti starijih osoba u razvijenim zemljama. Rane dijagnoze, naročito srčanih oboljenja, i pristupačnije zgrade doprinose poboljšanju pokretljivosti i komfora starijih osoba. Zbog toga, oni koji su imali dovoljno sreće da dožive stotu, „žele da proslave još jedan rođendan”, kaže Kristensen.

Kako se najlakše učlaniti u klub stogodišnjaka? Odgovor nije jednostavan. Ali većina istraživanja pokazuje da ste na pravom putu ako ste žena, nepušač, bogati ili vitki.

Na slici:
Ovaj dečak, star samo jedan dan, rođen je u Kolumbiji, u Merilendu. Istraživanja pokazuju da bebe Sjedinjenih Država imaju veće izglede da dožive stotu.

Napisao: Bred Skriber
Fotografija: Rebeka Hejl, NGM

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje aprilskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.