Fotografija: Merlin Tatl

Zov cveta

Cvetovi pojedinih tropskih biljaka reflektuju zvuk, tako da slepi miševi koji se hrane nektarom mogu lakše da ih pronađu.

Fotografija dana

Južnoafričke antilope okupane suncem

Proleće u Africi je kao i svuda, prelepo.

Najnovije vesti

Farmaceutske kompanije odustaju od proizvodnje antibiotika

Pre nekoliko godina, dvanaestogodišnji sin Majkla Kinča naglo se razboleo. Otac ga je odveo u obližnju bolnicu zbog visoke temperature. Dok su pokušavali da dijagnostifikuju bolest, lekari su detetu dali najpre jednu, a kasnije drugu vrstu antibiotika.

Na današnji dan, 25. oktobar

25. oktobra 1881. godine rođen je španski slikar i vajar Pablo Pikaso, jedan od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka, koji je sa Žoržom Brakom napravio prekretnicu u evropskom slikarstvu, stvarajući novu koncepciju oblika i prostora.

Postoji li gen za inteligenciju?

Deset hiljada sati. Toliko je vežbanja navodno potrebno da bi se dostigao majstorski stepen stručnosti u nečemu – bilo to kuvanje, šah ili sviranje klavira. Ali čak ni ogromna količina prakse ne objašnjava razliku između nekoga ko je zaista izuzetan u nečemu i nekoga ko ima dovoljno majstorstva, ali nije zaista i genije u istom. Vežbanje, međutim, utiče na svakoga različito.

Da li ste ikada videli grbavog kita kako spava?

Tokom istraživačkog projekta od januara do aprila ove godine Kjeran Boun naleteo je na uspavanog grbavog kita i uspeo je da mu se približi.

EU podbacila na testu kredibilnosti oko klimatskih i energetskih ambicija

Predstavnici Svetskog fonda za zaštitu životinja (WWF), nezadovoljni su novim odlukama Evropskog saveta…

Na današnji dan, 24. oktobar

24. oktobra 1945. streljan je rođen Vidkun Abraham Lauric Jonson Kvisling, norveški političar i državnik.

Video

Srbija u Velikom ratu: Epska priča o zaboravljenim herojima
Ekipa National geographic-a posetila je set na kojem se snimala scena Kolubarske bitke za film 'Srbija u Velikom ratu', o kojem govore režiserka Ivana Stivens, autorka filma Slađana Zarić i direktor vojno filmskog centra 'Zastava film', potpukovnik Mate Vujnović.

National Geographic galerije

Pogledajte šta vas očekuje u oktobarskom izdanju National Geographic Srbija